Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Roolit uusiksi

Niin useana syksynä olen jännityksestä täristen suunnittelut jumppia ja valmistautunut uuteen kauteen. Noussut sitten innosta puhkuen lavalle ohjaamaan iloisia jumppaajia.

Tänä vuonna kaikki oli toisin. Heinäkuussa, monen vuoden kipuilujen jälkeen, sain uuden lonkan. Niinpä kesä ja alkusyksy on pitänyt ottaa rauhallisemmin. Vaikka jalka onkin parantunut ihan hyvin, menee tämä syksy kuitenkin hieman vähemmillä ohjauksilla.

Liikuntaa en ole kuitenkaan täysin hylännyt, ja lonkan erinomainen nopea paraneminen on mahdollistanut sen, että olen päässyt itse harrastamaan ja kokeilemaan erilaisia liikuntalajeja. Ohjaajasta onkin tullut ohjattava, ja se on ollut hauskaa vaihtelua.

Ryhmäliikuntatunti ovat hyvä keino ylläpitää ja kohottaa kuntoa, myös ryhmäliikunnan ohjaajalle. Kuva: Pixabay.com

Tarkastelin seuramme monipuolista liikuntatarjontaa ja päädyin siihen, että parhaiten minulle sopii tällä hetkellä kevennetty kuntojumppa. Myöskään minulle niin rakasta Lavista en hylkää, vaan tulen testaamaan ”uusien” ohjaajiemme tunteja.

Niinpä nappasin jumppa-alustan kainaloon ja lähdin keskiviikkona Kivirannan koululle jumppaamaan. Paikalle oli minun lisäkseni saapunut parisenkymmentä jumppaajaa, joten turvavälit säilyivät hyvin. Alkulämmittelyssä huomasin, että ohjaajan seuraaminen askeleissa ei olekaan niin helppoa, varsinkin kun on vuosien ajan tehnyt kaikki liikkeet peilikuvana. Mutta Tiian selkeistä kuvioista pääsi nopeasti jyvälle ja jäsenet rupesivat lämpenemään.

Yllättävän hyvin pystyin tekemään myös lihaskuntoliikkeitä. Ainoastaan lattialta ylös nouseminen vaati kohdallani enemmän aikaa kuin muilla jumppaajilla, mutta tunti oli hienosti rakennettu niin, että edestakaisin ei tarvinnut montaa kertaa punnertaa. Aluksi tehtiin liikkeitä pystyasennossa ja lopputunti liikkeet painottuivat enemmän alustalle.

Ryhmäliikuntatunnit tarjoavat monipuolista lihaskuntoa ylläpitävää ja kehittävää liikuntaa. Kuva: Pixabay.com

Siinä puhistessa ja punaisena puuskuttaessa näki ja koki konkreettisesti sen, miten tärkeä ohjaajan persoona on jumppaajille. Kun itseltä rupesi usko loppumaan ja oli juuri luovuttamassa niin ohjaajan kannustava puhe sai pusertamaan vielä sen viimeisenkin kymmenen sekuntia. Tiian tapa ohjata on kadehdittavan luontevaa ja positiivista. 

Tunnin jälkeen oli hyvä mieli ja sopivan energinen olo. Olin tyytyväinen, että olin jaksanut koko tunnin ahertaa ja kuntouttaa lihaksiani. Lonkka ei tykännyt tästä liikunnasta ollenkaan kyttyrää, vaan päinvastoin tuntui, että käveleminen oli jopa helpompaa, kun lonkkaa tukevat lihakset olivat saaneet liikuntaa.

Torstaina oli sitten vuorossa Lavis-lavatanssijumppa. Ohjaajana tällä kertaa Jaana. Odotin tuntia innolla jo siitäkin näkökulmasta, että olin itse kouluttanut Jaanan Lavis-ohjaajaksi. Nyt pääsisin näkemään, kuinka ”suojattini” suoriutuisi ensimmäisestä ”TNV_Laviksestaan.

Alussa taas samat ongelmat kuin kevennetyssä kuntojumpassakin. Minusta tuntui, että olin menossa koko ajan ihan eri suuntaan kuin muut jumppaajat. Kun on pitkään saanut tanssia ja Lavistella vain oman pään mukaan, on tullut maneereita, joista on hyvin vaikea päästä eroon. Ohjaajalle tulee helposti tietynlainen tapa tehdä asioita, ja niistä eroon pääseminen on vaikeaa. Päätin kuitenkin, että en rupea sooloilemaan vaan pyrin seuraamaan ohjaajan kuvioita mahdollisimman tarkasti, vaikka sooloilu Laviksessa onkin sallittua.

Pian tanssi tempaisikin mukaansa ja nautin tanssin riemusta unohtaen omat ”rituaalini”. Jaana ohjasi selkeästi ja käytti ohjaamisessa hienosti sekä puhetta että elekieltä, joten seuraaminen oli helppoa ja vaivatonta. Kadehtien katsoin ohjaajan notkeaa lantion liikettä ja tyydyin itse vähän rauhallisemmin pyörittelemään omaa jäykkää keskivartaloani.

Tanssiessa musiikki vie mukanaan ja jokaisen oma tyyli on juuri se oikea.
Kuva: Pixabay.com

Tunti kului kuin siivillä ja tunnin jälkeen oli mukava hiki iholla. Rehellisesti tunnustan, että Laviksessa omat rajoitteet huomasi hieman paremmin kuin kuntojumpassa, mutta kun antoi itselleen luvan tehdä liikkeet omalla tahdilla ja kapasiteetilla niin tunnista pystyi nauttimaan. Jaana oli ohjaajana innostava ja hänen energinen asenteensa tarttui meihin ohjattaviinkin.

Oli mahtava huomata, että olemme saaneet seuraamme loistavia uusia Lavis-ohjaajia. Kouluttajana olen ylpeä suojateistani, jotka ovat sisäistäneet Laviksen ydinajatuksen hienosti, ja tuovat omaa uutta näkökulmaansa tähän rakkaaseen lajiin. On varmasti oikein virkistävää saada tähän suosittuun liikuntaryhmään uutta verta. Tulkaahan rohkeasti kokeilemaan, voin luvata, ettette pety!

Minä jatkan vielä hetken aikaa tätä kuntoutumistani ja palailen sitten pikkuhiljaa takaisin ohjaajan tehtäviin. Siihen asti nautin siitä, että voin joka päivä valita mitä hauskaa tänään tekisin ja kokeilla kaikkea uutta. Hyvää jumppasyksyä kaikille

Rakkaudella Tuija

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: